Christian Kluxen, new Chief Conductor Arctic Philharmonic

NOSO får ny sjefsdirigent

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester presenterer med stor glede og stolthet at ny sjefsdirigent fra 1. januar 2019 blir Christian Kluxen.

Danske Christian Kluxen (36) er slett ikke ukjent for NOSO eller publikum. Han dirigerte orkesteret både under konserten Bilder fra en utstilling under Nordlysfestivalen i 2017 og den storslåtte og kritikerroste operaoppsetningen av Ariadne auf Naxos samme år.

– Vi gleder oss enormt til å starte samarbeidet med dirigent Christian Kluxen, som vil overta dirigentpinnen etter Christian Lindberg, sier programsjef i NOSO Catharina Bilsbak.

LES VÅRT PORTRETTINTERVJU MED KLUXEN HER

.

Ny epoke

- Når vi nå går inn i en ny epoke sammen med Christian Kluxen, er det et godt grunnlag som er lagt i orkesteret, og som vi sammen med han har store forventninger til å både kunne videreføre og videreutvikle. Når det gjelder den kunstneriske profilen for orkesteret kan publikum fremover forvente seg å få treffe NOSO i et nytt repertoar, og med nye spennende samarbeid, fortsetter hun.

Også den nye sjefsdirigenten gleder seg:

– Først og fremst tror jeg vi valgte hverandre. Jeg tror at denne organisasjonen er på et sted i utviklingen hvor jeg kanskje passer inn akkurat nå, sier Christian Kluxen, som er svært imponert over musikerne i orkesteret.

– Disse musikerne spiller på et ufattelig høyt nivå, noe som for mange er utrolig å finne i et område som Nord-Norge. 

Annerledes organisering

At NOSO skiller seg ut fra andre orkesterinstitusjoner – ved å være basert i to byer og variere mellom forskjellige ensembleformater – er noe Kluxen ser fram til å være en del av:

– Det er jo en utrolig sammensatt organisasjon, med administrasjon rundt en paraplyorganisasjon som omfatter en opera som gjør store, fullsceniske produksjoner, en sinfonietta som har et kjemperepertoar, et kammerorkester som er enormt energiske og gjør mange forskjellige prosjekter og et symfoniorkester hvor alt blir samlet. Pluss å turnere rundt i hele regionen. Jeg gleder jeg meg til å lære noe av denne organisasjonen, for det krever virkelig noe å kunne jobbe slik, samarbeide slik, sier han.

– Altså – hvis det ikke er noe interessant for meg å finne i en slik organisasjon, så vet jeg ikke hvor jeg skulle finne det! For meg er det veldig perfekt, for jeg elsker å gjøre opera og jeg elsker å gjøre symfoniske verk.

Vil lære mye selv

– Og så ser jeg fram til at jeg ikke bare kan bidra, men også lære utrolig mye av NOSO. Jeg kommer til å lære mye kunstnerisk av musikerne. Det er jo ikke noen hvem som helst som er her av musikere. Musikerne i dette orkesteret er topp musikere, noen av dem gjester de store orkestrene i verden når de ikke er her, sier Kluxen.

NOSO har hatt en betydelig vekst og utvikling til tross for sin unge alder, både når det gjelder kvalitet, omdømme og erfaringer med konserter, solister og samarbeid i både inn- og utland.

Christian Kluxen omtales i internasjonal presse som en dirigent med stor personlig integritet, og er kjent for å bringe inn varme og energi i måten han jobber på, en som har en finstemt musikalsk teft og som kan få frem nyanser og kontraster i sin tolkning av verkene orkesteret spiller, noe også musikkanmelder Helge Matland la merke til under forrige symfoniorkestersamarbeidet Kluxen gjorde med NOSO:

«Orkesteret, under ledelse av den danske dirigenten Christian Kluxen, gir oss en usedvanlig dynamisk og organisk tolkning av det fantastiske verket...» (Helge Matland, iTromsø, under Nordlysfestivalen i 2017).

En utrolig reise

Christian Lindberg er sjefsdirigent for NOSO ut 2018, og får en virkelig stor avskjedskonsert med orkesteret under konserten i selveste Concertgebouw i Amsterdam 11. november.

Lindberg har vært med NOSO helt fra starten i 2009, og har hatt stor betydning for orkesterets utvikling.

– Sammen med Lindberg har NOSO hatt en utrolig og lærerik reise. Lindberg har bidratt til at det nyetablerte NOSO i 2009 umiddelbart ble eksponert for et internasjonalt søkelys der ambisjonene og forventningene var høye. Det tror jeg har satt sitt preg på hele organisasjonen NOSO slik den er i dag, sier programsjef Catharina Roos Bilsbak.

Imponerende CV

Den neste sjefsdirigenten, Christian Kluxen, er en ettertraktet mann, og er også sjefsdirigent for Victoria Symphony i Canada. Han er derfor ikke ukjent med å arbeide i nordlige strøk.

Han er født i Danmark i 1981, og ble dirigent for Tivoligarden i København allerede som 15-åring. Opprinnelig er han utdannet fløytist ved Det Kgl Danske Musikkonservatorium, og studerte direksjon hos kapasiteter som Giordano Bellincampi, Jorma Panula, Bernard Haitink, Neeme Järvi, Paavo Järvi og professor Johannes Schlaefli ved Zürcher Hochschule der Künste i Sveits.

Da han avsluttet sitt arbeid som assistentdirigent ved Royal Scottish National Orchestra i 2013, reiste han til USA der han ble Dudamel Fellow i Los Angeles Philharmonic i 2014/15-sesongen, der han opererte som assisterende dirigent for blant andreGustavo Dudamel og Esa-Pekka Salonen.


Foto: Marthe Mølstre/NOSO
Christian Kluxen Arctic Philharmonic Marthe Mølstre/NOSO