Amerikanske Dana Johnson (23) er ny fiolinist og gruppeleder andrefiolin i Arktisk Filharmoni.

Dana fikk drømmejobben

- Jeg elsker vinter! smiler amerikanske Dana Johnson. 23-åringen har nettopp fått stillingen som fiolinist i Arktisk Filharmoni – i konkurranse med 82 andre søkere fra fire verdensdeler...

Men hvorfor i all verden Nord-Norge for en så brilliant fiolinist?

- Veldig mange grunner – gode grunner, smiler Dana.

- Orkesteret syntes å ha så mye energi og personlighet, noe som var veldig tiltalende for meg. Jeg hørte om Arktisk Filharmoni av kunstnerisk leder i Arktisk Filharmoni i Bodø, Tim Weiss, som jo også er amerikansk. Og da jeg sjekket ut orkesteret nærmere, likte jeg så godt at det er så mye fleksibilitet og variasjon i repertoaret og sammensetningen av ensemblene.

Foto: Selfie
Ut på tur med nye kolleger i forrige uke, før hun fikk vite at hun fikk jobben i Arktisk Filharmoni. Øverst: Dana Johnson (t.v.) og Heidi Schulerud Bilsbak (t.h.). Nederst: Aelita Stepanova (t.v.) og Kristina Nygaard Walsnes. Selfie

- Jeg elsker vinter!

- Jeg har i tillegg alltid hatt lyst til å bo utenlands, og spesielt spennende ville det vært for meg å jobbe i Arktis. Jeg elsker vinter! sier hun.

I løpet av det siste året har hun spilt med orkesteret rundt omkring i Nord-Norge mens hun har prøvespilt, og det har ikke skremt henne med vintervær og tøffe forhold for reising.

- Tvert imot – etter å ha jobbet her har jeg blitt totalt forelsket i landsdelen! Jeg elsker å være utendørs ved sjø og fjell, snøen – og tro det eller ei; jeg elsker også regn, ler hun.

- For meg virker det også som det er et så sterkt samhold blant folk og alle jeg har møtt har tatt imot meg så varmt og velkomment.

Har allerede vært på skitur

I forrige uke, da hun var på sine siste intervjurunder, var hun med flere av musikerne på skiturer, og musikerne i orkesteret har allerede rukket å bli glad i den utadvendte og blide kollegaen fra Ann Arbor, Michigan.

Der er hun for øyeblikket og gjør seg ferdig med sin master ved Universitetet i Michigan, etter å ha tatt første del av utdanningen ved Oberlin Concervatory i Ohio, hvor hun ble kjent med Tim Weiss.

Og ung alder til tross, hun har spilt fiolin lenge.

- Jeg begynte å spille da jeg var fire år etter at jeg hadde sett en orkesterkonsert og ba om å få ta timer. Jeg kommer ikke fra en musikerfamilie, men familien min er definitivt glad i musikk og jeg var eksponert for ganske mye klassisk musikk veldig tidlig i livet, sier hun.

Foto: Aelita Stepanova
På ski allerede, her sammen med musikerkolleger Heidi Schulerud Bilsbak (t.v.) og Kristina Nygaard Walsnes (i mitdten). Aelita Stepanova

Drømmejobb

Nå har hun nettopp fått vite at hun fikk jobben som fiolinist og gruppeleder andrefiolin i Arktisk Filharmoni, og hun er...svært glad.

- Det var helt utrolig å få høre at jeg hadde fått jobben. Dette var mitt første profesjonelle prøvespill, og da jeg sendte søknaden hadde jeg ingen anelse om hva jeg kunne forvente, smiler hun.

Å få jobb i profesjonelle orkestre er nemlig en tøff prosess. Først flere prøvespill foran en fyldig og kompetent jury, så nye prøveuker med orkester i ulike former, intervjuer og personlighetstester. Her siles kandidatene ut etter hver runde. I dette tilfellet kom det inn 83 søkere fra fire verdensdeler.

- Dette var jo en drømmejobb for meg, og for hver gang jeg gikk videre til neste runde føltes det litt surrealistisk. Så da jeg hørte at jeg fikk jobben, føltes det helt fantastisk. Jeg svever over månen og det betyr virkelig mye for meg å få en mulighet som dette etter så mange år med hard jobbing og fokus. Det har allerede vært en fantastisk opplevelse, og jeg er veldig opprømt og takknemlig for at det føles som en så god match mellom oss, sier hun.

Skandinaviske aner

Dana Johnson har til og med aner i Skandinavia.

- Ja, min bestefar har slektninger i Sverige. Jeg har ikke møtt dem ennå, men jeg håper å få møtt dem så fort jeg kommer til Norge!