Grensen

En reise rundt Russland

Se datoer og billetter

Velkommen til konsertforestilling basert på Erika Fatlands boksuksess – med Erika Fatland selv på Scenen, sammen med skuespiller Øystein Martinsen.

Visste du at Russland grenser til 14 land? Den kritikerroste og prisvinnende forfatteren Erika Fatland har besøkt dem alle og undersøkt hvordan det er å ha en så stor storebror.

I forestillingen Grensen får vi bli med henne på turen, sammen med Arktisk Filharmonis kammerorkester og dets kunstneriske leder Henning Kraggerud, samt skuespilleren Øystein Martinsen, som vil spille ut noen av de menneskene Fatland møtte på sin reise. De som føler naboskapet med Russland på kroppen hver eneste dag.

Det blir også en musikalsk reise langs grensen, hvor vi får høre musikk av blant annet Tsjaikovskij, Tan Dun, Sjostakovitsj, Tsintsadze, Prokofiev, Pärt og Sibelius fremført av Arktisk Filharmonis kammerorkester og Henning Kraggerud.

Velkommen til en spennende reise!

‘Grensen’ er som et kinderegg, en reiseskildring, en historiebok og en biografi om mennesker vi vanligvis ikke hører noe særlig om, men som kommer oss nærmere gjennom Fatlands mange måneder lange odyssé – Dagbladets anmelder Jan-Erik Smilden om boken

Etter en rekke vellykkede konsertforestillinger med store norske forfattere, fortsetter vi altså i år med Erika Fatland.

Fatland er også kåret av Literary Europe Live til en av Europas ti mest interessante nye samtidsforfattere, og av Morgenbladet til en av Norges ti beste forfattere under 35 år.

Hun er fra Ølen i Rogaland, men etter studieopphold i Lyon, Helsingfors, København og Oslo, bor sosialantropologen og forfatteren nå i hovedstaden og har skrevet en rekke bøker de siste ti årene.

Foto: Foto: Tine Poppe
Erika Fatland Foto: Tine Poppe

Feltarbeidet som lå til grunn for mastergraden ble foretatt i Beslan i Nord-Ossetia i 2007, der hun intervjuet informanter berørt av gisseldramaet ved Skole nr. 1 i 2004; etterlatte, pårørende, overlevende, lærere og myndighetspersoner.

I 2008-09 var Erika Fatland stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt, og i 2009 debuterte hun med barneboken Foreldrekrigen, en humoristisk bok om skilsmisse. Etter et nytt opphold i Beslan, kom boken Englebyen. Fortellinger fra Beslan ut i 2011, en bok som ble nominert til Brageprisen.

Siden har hun gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien, en bok som er utkommet i en rekke land, deriblant Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland, og reiseskildringen Sovjetistan. For sistnevnte fikk hun Bokhandelens sakprosapris i 2015, og Sovjetistan er så langt solgt til tolv land. I 2016 ble hun tildelt Wesselprisen.

Inngår i abonnementsseriene Total og Mezzo