Bachs Juleoratorium

Arktisk Filharmoni + Bodø Domkor

Se datoer og billetter

Bachs juleoratorium er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av den tyske komponisten, og også det mest kjente juleoratoriet.

Verket består av seks deler, hver av dem oppbygget som en kantate, én for hver av datidens tre jule-

festdager (25., 26. og 27. desember, fødselshistorien), nyttårsdagen (omskjæringen og navngivningen), søndag efter nyttår og helligtrekongersdag (6. januar). Vi framfører de tre første delene av verket.

Vi lover sakral og helt spesiell stemning når vi – sammen med et kor på 40 sangere fra Bodø domkor – framfører Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach.

Bare en del av musikken ble nykomponert av Bach. Flere koraler og arier stammer fra verdslige verker Bach tidligere hadde komponert, deriblant gratulasjonskantater til det saksiske fyrstehuset, og slik gjenbruk eller også justeringer av tidligere komponert musikk kalles parodier. Ikke fordi de er morsomme, som vi forbinder med ordet i dag, men som en seriøs teknikk eller som gjenbruk av musikk for å presentere ny tekst.

Verket ble første gang framført i Leipzig i jula/nyttår i 1734/35 – og det skulle ta godt over 100 år før det ble framført på ny, i 1857 i Berlin.

Mens det i dag er for svært mange et musikalsk «must» i jula.


Konserten inngår i abonnementsseriene Full Storm og Liten Storm.